Stop fake breanings

Az NTN egyedi tömítései - LLU, LLB

2016. 07. 18., Hétfő

 

A tömített csapágyaknak számos előnye, de természetesen hátrányai is vannak. A japán NTN csapágygyártó a termékeiben olyan fejlesztéseket alkalmaz, melyek az előnyöket tovább növelik, a hatrányok csökkentése mellett.

 

Tömítések fokozatai

 

Általánosságban három fokozata ismert a csapágy tömítettségének.

A nyitott csapágyak semmiféle védelemmel nem rendelkeznek, általában egy zárt házon belül, olajkenéssel alkalmazzák őket.

A tömítőtárcsás (ZZ) csapágyakat egy fémből készült tárcsával védik a por ellen. Ez a tárcsa általában a belső gyűrűhöz rögzített, és a külső gyűrűhöz nem ér hozzá. Zsírkenés esetén megakadályozza a zsír kifolyását a csapágyból.

  LLU.jpg

 A legmagasabb-fokú védelmet polimer érintkező tömítés (sok gyártónál 2RS-ként jelölik) ad. Ez gyakorlatilag egy szimmering, mely megakadályozza a szennyező anyagok bejutását, illetve a zsír kijutását.

 

Az NTN tömítésfajtái

 

tomitesek_NTN.jpg

 

Az NTN a tömített csapágyak esetében 4 fajta tömítést használ.

A lemeztömítéses esetében a fejlesztés iránya a belső gyűrűn kialakított V-alakú horony, mely növeli a labarinthatást.

A műanyag tömítést, ötvözve a lemezes tömítéssel, megkapjuk az érintkezésmentes LLB tömítést, mely működését tekintve hasonló a ZZ tömítéshez, de a tömítőlemez polimerből készült.

A 2RS-nek megfelelő, de annál sokkal fejlettebb tömítéstípus az LLU. A tömítés kétajkas, a belső gyűrűn a V-alakú horony ugyanúgy megtalálható. A hosszan tartó zavartlan működést az biztosítja, hogy a két ajak közül az életciklus első felében az első, míg ennek kopása után a második ajak fog érintkezni. Ezzel kétszeresére nő a megfelelő tömítettség ideje.

A negyedik típus az LLU tömítés alacsony súrlódású vállfaja (LLH), de attól kicsit különböző ajakkialakítással rendelkezik.

 

 

NTN LLU tömítése - szemléltetés.JPG

 Az LLU tömítés felépítése


Az NTN tömítéseivel tehát szélesebb tömítettségi skáláról tud cége választani, így mindig az üzemi körülményeknek megfelelő csapágy kerülhet beépítésre. Emellett a hosszabb üzemidejű LLU tömítésekkel jelentős költséget takaríthat meg a karbantartási ciklus megnyújtásával.

Amennyiben ezeket az előnyöket szeretnék magukénak tudni, olvassanak bővebben termékeinkről, illetve vegyék fel kollégáinkkal a kapcsolatot.


E-mail: info@confidenza.hu

Telefon:+36-1-359-0800


Kapcsolódó tartalom: