Stop fake breanings

Axiális csapágyak

Az axiális csapágyak elsődlegesen tengelyirányú (axiális) erők felvételére alkalmasak. A radiális csapágyakhoz hasonlóan készülhetnek különböző gördülőelemekkel: golyókkal, vagy görgőkkel.

 

Axiális golyós kép.jpg

 

A különböző típusok tulajdonságait az alábbi táblázat mutatja be.

 

Típus 

Kialakítás és jellemzők
Axiális

golyós

Axiális golyós ábra.JPG 
A golyósor két acéltárcsa közt helyezkedik el, melyből az egyik tárcsa a tengelyt, a másik a házat érinti. Egyirányú, tiszta axiális erő felvételére képes.

Könnyű szerelhetőséget biztosít, mivel szétszedhető. Nem alkalmas nagy sebességek esetén

 


Axiális

hordógörgős

Axiális hordógörgős.JPG 

Ahogy a radiális hordógörgős csapágynál, a görgők és a gördülőpálya gömbfelületének középpontja a forgástengely egy pontjában találkozik, így hordógörgős axiális csapágy önbeállási képességgel rendelkezik. Kompenzálható szöghiba: 1-2 fok. Radiális terhelés felvételére is képes. Olajkenés szükséges még kis sebesség esetén is.

 Axiális hengergörgős

 

Axiális hengergörgős ábra.JPG 

Elérhető egy-, dupla, három és négysoros kivitelben. Kialakításából adódóan csak axiális erő felvételére alkalmas, azonban ilyen irányú terhelhetősége kiemelkedő.

 
Axiális hordógörgős

Axiális kúpgörgős ábra.JPG 

A görgők alkotóinak meghosszabbításai a forgástengelyen metszik egymást, melynek eredménye a tiszta gördülés. Ez növeli az élettartamot, csökkenti a kopást. Létezik szimmetrikus és nem szimmetrikus kivitelben is.

 

 

Kapcsolódó tartalom