Stop fake breanings

Ferde hatásvonalú csapágy

A ferde hatásvonalú golyóscsapágyak belső és külső gyűrűjében a futópályák a csapágy tengelyének irányában egymáshoz képest eltoltan helyezkednek el. Ez a kialakítás lehetővé teszi a az összetett, azaz egyidejűleg ható radiális és axiális terhelés felvételére.  

 Ferde hatásvonalú kép.jpg

  

A ferde hatásvonalú golyóscsapágyak axiális teherbírása a hatásszög növekedésével nő. A hatásszög a golyók és a futópálya érintkezési pontjain átmenő, a csapágy tengelysíkjában fekvő egyenes – amely mentén a terhelés az egyik futópályáról a másikra átadódik – és a csapágy tengelyére merőleges egyenes által bezárt szög.

 

Ferde hatásvonalú ábra.JPG

Mivel az axiális erő radiális terhelésből származik, a ferde hatásvonalú golyós csapágyakat sok esetben párosával, egymással szembe építik be.

 

Egysoros ferde hatásvonalú

  

Az egysoros ferde hatásvonalú csapágyaknak több beépítési változata van, melyekről az alábbi táblázat ad áttekintő képet:

 

Típus

 

Kialakítás / jellemzők

 

Standard kivitel

 

Egysoros ferde hatásvonalú ábra.JPG

Hatásszög: 30° és 40°

 

  "O" elrendezésű duplex 

beépítés

Ferde hatásvonalú csapágy - O elrendezés.jpg 

Mindkét irányú axiális és radiális erőt is képes felvenni. A nagy támaszköz (l) miatt a pillanatnyi nagy terheléseket is jól veszi fel.

Mérsékelt szögbeállást tud kompenzálni.

  "X" elrendezésű duplex

 

 Ferde hatásvonalú csapágy - X elrendezés.jpg

Mindkét irányú axiális és radiális terhelést is képes felvenni. A kisebb támaszköz (l) miatt a pillanatnyi nagy terheléseket mérsékelten tudja felvenni.

Az "O" elrendezésnél nagyobb szögbeállást tud kompenzálni.

"DT" elrendezésű tandem

 

Ferde hatásvonalú csapágy - DT elrendezés.jpg 

Egy irányból érkező axiális és radiális erőket tud felvenni. Az axiális terhelést a két csapágy együttesen veszi fel, ezért ez az elrendezés biztosítja a legnagyobb axiális terhelhetőséget.

 

Kétsoros ferde hatásvonalú csapágy

 

A kétsorú ferde hatásvonalú csapágy belső és külső gyűrűje között két külön horonyban helyezkednek el a gördülőelemek. Kialakításuk megegyező az „O” elrendezésű duplex ferde hatásvonalú csapágyakéval.

Ezen csapágyak léteznek nyitott és tömített változatban egyaránt.


Kétsoros ferde hatásvonalú csapágyak típusai.jpg

Nyitott kivitel

 

Fémlemez tömítésű (ZZ)

Nem érintkező műanyag tömítés (LLM)

Érintkező műanyag tömítés (LLD)

           


Négypont - érintkezésű

 

A négy ponton érintkező golyós csapágyak hatásszöge 30°-os, belső gyűrűje osztott. Amikor radiális terhelés éri a csapágyat, a csapágygolyó négy ponton fog érintkezni a gyűrűkkel. Ez a konstrukció lehetővé teszi mindkét irányú axiális erők felvételét.

 

Négypont - érintkezésű csapágy.jpg

Kapcsolódó tartalom