Stop fake breanings

Kúpgörgős csapágyak

A kúpgörgős csapágy belső, illetve külső gyűrűjének futópályája, valamint a közöttük elhelyezkedő görgők kúposak. A kúpfelületek alkotói a csapágytengelyen egy pontban metszik egymást.

 

Kúpgörgős kép.jpgKúpgörgős csapágy kép.jpg


 

A kialakítás miatt a csapágyra ható erő a kúpos görgőket a belső gyűrű vállának nyomja. Ezek a vállak vezetik meg a gördülőelemeket.

A kúpgörgős csapágy elérhető: egy, kettő vagy négy soros változatban, metrikus és hüvelyk méretekben.

 

Egysoros kúpgörgős csapágy

 

A kúpgörgős csapágyak általában szétszedhetők. A belső gyűrű a görgőkkel és a kosárszerkezettel (összefoglaló nevén a kúp), a külső gyűrűtől (csésze) függetlenül szerelhető. A részegységek méretei (külső gyűrű névleges átmérője, névleges érintkezési szög) szabványosítottak.

Ezen csapágyakat kivitelük különösen alkalmassá teszi összetett (egyidejűleg ható radiális és axiális) terhelés felvételére.  Minél nagyobb az érintkezési szög, annál nagyobb az axiális terhelhetőség. Tiszta radiális terhelés esetén, a kialakítás miatt a csapágyat axiális erő is éri, ezért ezeket a csapágyakat általában párban, egymással szembe szerelve építik be. Az egysoros kúpgörgős csapágyak szétszedhetőek, ezért a belső és a külső gyűrű is szorosan illesztett lehet.

 

Kétsoros kúpgörgős csapágy

 

Az egysorú kúpgörgős csapágyak „X”, „O” vagy tandem elrendezésben, párosítva is elérhetőek. Az így párosított csapágyak nagyobb terhelhetőségűek és könnyebben szerelhetőek. 

 

Kétsoros kúpgörgős csapágy kép.jpg

 

Az NTN kúpgörgős csapágyainak előnye

 

Az utóbbi években folyamatosan növekszik az igény a nagy terhelhetőségű, kis és közepes méretű kúpgörgős csapágyakra. Ezek lehetővé teszik a gépek energiaigényének csökkentését, nagyobb terhelhetőségét, hosszabb élettartamát, nagyobb sebességű működését és egyszerűbb összeszerelését.

Ez a tendencia különösen az autóiparban jelentős.


Az NTN mérnökei válaszolva a kihívásokra kifejlesztették az autóiparban előszeretettel alkalmazott NTN ECO-Top kúpgörgős termékcsaládot. Ezek a csapágyak hosszabb élettartalommal, kisebb súrlódási nyomatékkal, és egyszerűbb szerelési tulajdonságokkal rendelkeznek.

 

Az NTN ECO-Top kúpgörgős csapágyak előnyei a standard kivitelűekhez képest:

    • 10-szeres élettartam szennyezett kenőanyag esetén
    • 2-szeres élettartam tiszta kenőanyag esetén
    • Minimum 10%-kal csökkent a súrlódási nyomaték adott fordulatszámon vizsgálva
    • 25%-al javult a berágódással szembeni ellenállóság
    • Kétszer jobban ellenáll az előfeszítés csökkenésnek

 

Kapcsolódó tartalom