Stop fake breanings

Hőtágulást kompenzáló csapágyak

Könnyűfém házba szerelt csapágyak esetén fennáll a veszély, hogy a hő hatására a könnyű fém ház olyan mértékben tágul, hogy az eredetileg megfelelően illesztett csapágy kilazul. Ha ez megtörténik, akkor a kilazult csapágy könnyen megforoghat a házban, jelentősen csökkentve így az élettartamot.  csapagyhaz.jpgKönnyűfém csapágyház - költséges a meghibásodása

 

Az NTN erre a problémára fejlesztett ki a hőtágulást kompenzáló csapágyat. A kialakítás lényege, hogy a külső gyűrűn kettő (vagy szélesebb csapágy esetén három vagy négy), magas polimerizáltságú műanyag gyűrű fut végig. A hő hatására ezek a gyűrűk fognak olyan mértékben kitágulni, hogy a csapágyat megfelelően a helyén tartsa a könnyűfém házban.  

polimer gyuruk.png

 

Az NTN hőtágulást kompenzáló csapágyai 10mm-től 50mm-es tengelyig elérhetőek és a standard csapágyakkal egyező méretűek, elérhetőek különböző radiális hézagokkal, nyitott, fém vagy műanyaggal tömített kivitelekben.

  

A hőtágulást kompenzáló csapágyak fő méretei megegyeznek a standard mélyhornyú golyóscsapágyakéval. Az eltérést a külső gyűrűben található kettő, vagy több polimer gyűrű adja. Ezek a nagy polimerizáltságú gyűrűk a könnyűfém házakba épített csapágyak háztól eltérő hőtágulási képességét kompenzálják. A külső gyűrű így nem fog lazán illeszkedni, elkerülhető a gyűrűvándorlás és a könnyűfém ház finomra munkált házának tönkremenetele.

 

 

elletores.png

 

Fontos, hogy a külső gyűrű túlfedéses illesztésénél ne sérüljenek meg a polimer gyűrűk. Ennek elősegítésére kis kúpszögű letörést alkalmazzunk.

 

 

Kapcsolódó tartalom