Stop fake breanings

Kikúszást gátló csapágyak

Úszó oldali csapágyazás esetén gyakori probléma, hogy a csapágyak hőtágulásból, vagy axiális terhelésből adódóan axiális irányban elmozdulnak. Normál csapágyak esetén ilyenkor a ház furata, vagy a csapágy külső gyűrűje károsodhat a fémes érintkezés miatt, rosszabb esetben, befeszülés esetén a csapágyat extra mértékű erő érheti, amely tönkremenetelhez vezethet.

 

tonkrement_csapagy.JPG

Tönkrement külső gyűrű

 

Az NTN erre a problémára fejlesztette ki a kikúszást gátló csapágyat. A kialakítás lényege, hogy a csapágy külső gyűrűjén kettő (szélesebb csapágy esetén három vagy négy), olajálló O gyűrű fut végig, melyek kilógnak a csapágy síkjából. Az O gyűrűk közé nagy viszkozitású folyadékot kell felvinni, így kialakul egy nagyon vékony filmréteg. Hő vagy terhelés hatására történő axiális irányú elmozduláskor így a ház fém anyaga nem a csapágy anyagával fog érintkezni, hanem a felvitt filmréteggel. 

 

o-gyuruk.png

 

Az NTN kikúszást gátló csapágyai 10mm-től 45mm-es tengelyig elérhetőek és a standard csapágyakkal egyező méretűek, elérhetőek különböző radiális hézagokkal, nyitott, fém vagy műanyaggal tömített kivitelekben.

 

Az O-gyűrűk megóvása érdekében óvatosan kell eljárni szereléskor, illetve a letöréseknek 30°-osaknak kell lenniük.

 

Kikúszást_gátló_csapágy_beépítés_Confidenza.jpg

 

A megengedett hőmérsékleti tartomány -20o-120o között található.

 

Kapcsolódó tartalom